JOINT MOBILISATION

APA ITU JOINT MOBILISATION?

Perkongsian : En. Sahar Sulaiman

Joint mobilisation merupakan salah satu teknik di dalam bidang fisioterapi untuk merawat masalah kesihatan dan kecederaan pada persendian.

Teknik ini melibatkan gerakan perlahan-lahan dan terkawal pada sendi untuk meningkatkan pergerakan dan keupayaan sendi tersebut.

Jom baca lebih lanjut mengenai teknik joint mobilisation, kegunaannya dalam merawat masalah sendi, serta kelebihan dan kekurangannya.

Joint Mobilisation

PENJELASAN RAWATAN

Joint mobilisation dilakukan dengan gerakan perlahan-lahan dan terkawal pada sendi yang sakit atau kaku.

Teknik ini dapat membantu meningkatkan pergerakan sendi, mengurangkan kesakitan dan kekakuan, serta membantu memperbaiki keseimbangan dan koordinasi.

Ia dapat dilakukan secara pasif oleh ahli fisioterapi, atau aktif oleh pesakit yang mengalami masalah sendi.

FUNGSI RAWATAN

Joint mobilisation dapat digunakan untuk merawat pelbagai jenis masalah sendi, termasuk kekakuan sendi, osteoartritis, tendonitis, dan kecederaan sukan.

Dalam rawatan, teknik ini biasanya digunakan sebagai sebahagian daripada terapi gabungan yang melibatkan latihan fizikal dan rawatan lain seperti peregangan otot dan penggunaan alat bantu.

Teknik ini juga dapat membantu mengurangkan ketegangan otot dan tekanan pada persendian.

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN JOINT MOBILISATION

Kelebihan teknik joint mobilisation termasuk penggunaannya yang mudah dan tidak memerlukan peralatan yang mahal.

Rawatan ini dapat memberikan kesan yang cepat pada peningkatan kelenturan dan mengurangkan kesakitan dan kekakuan.

Namun, kekurangan teknik ini, sekalipun anda boleh melakukannya sendiri, sukar untuk anda menentukan setakat mana tahap ketidakselesaan atau keupayaan anda untuk melakukannya.

Oleh itu, teknik joint mobilisation harus dilakukan oleh pakar yang terlatih dan berpengalaman dalam bidang fisioterapi.

SESUAI KE UNTUK ANDA?

Ia tidak sesuai untuk semua pesakit terutamanya pada pesakit yang mempunyai sejarah masalah tulang belakang, sendi yang tidak stabil atau mudah dislocate, dan pada pesakit dengan masalah kesihatan tertentu seperti osteoporosis.

PERBEZAAN DENGAN TEKNIK RAWATAN LAIN

Perbezaan antara teknik joint mobilisation dan teknik fisioterapi lain seperti manipulasi sendi atau teknik peregangan otot adalah teknik ini lebih menumpukan pada gerakan perlahan-lahan dan terkawal pada sendi untuk meningkatkan pergerakan dan keupayaan sendi.

JOM BOOK RAWATAN DI
GT PHYSIO SEKARANG!

GT Physio - Appointment