Kecederaan Sukan

PUNCA KECEDERAAN SUKAN

Kecederaan sukan adalah keadaan yang berlaku apabila seseorang mengalami kerosakan pada tisu-tisu badan seperti otot, ligamen, tendon, tulang atau sendi semasa melakukan aktiviti sukan atau fizikal. Kecederaan sukan boleh berlaku secara tiba-tiba (akut) atau secara beransur-ansur (kronik). Kecederaan sukan boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam, kelemahan, kehilangan fungsi atau kecacatan.

Kecederaan Sukan - ACL

ACL

strok

HENTAKAN KEPALA (CONCUSSION)

Kecederaan Sukan - Tennis Elbow

TENNIS ELBOW

Jenis kecederaan sukan yang paling kerap berlaku adalah:

 

  • Lemah atau kebas pada sebelah bahagian badan: Ini adalah jenis kecederaan sukan yang berlaku apabila saraf-saraf yang menghantar isyarat dari otak ke otot-otot terjejas akibat kerosakan pada otak, tulang belakang atau saraf periferi. Jenis kecederaan ini boleh menyebabkan kesukaran untuk menggerakkan anggota badan yang terlibat, rasa baal, kesemutan atau nyeri.
  • Ketegangan dan kecederaan otot (strain): Ini adalah jenis kecederaan sukan yang berlaku apabila otot-otot atau tendon-tendon yang menghubungkan otot dengan tulang meregang melebihi hadnya dan mengalami koyakan sebahagian atau penuh. Jenis kecederaan ini boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam, kelemahan atau kekejangan pada otot-otot yang terlibat.
  • Ligamen koyak (sprain): Ini adalah jenis kecederaan sukan yang berlaku apabila ligamen-ligamen yang menghubungkan tulang dengan tulang meregang melebihi hadnya dan mengalami koyakan sebahagian atau penuh. Jenis kecederaan ini boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam, ketidakstabilan atau ketidakfleksibelan pada sendi-sendi yang terlibat.
  • Patah tulang (fracture): Ini adalah jenis kecederaan sukan yang berlaku apabila tulang-tulang mengalami retakan atau patahan akibat tekanan yang melebihi tahap ketahanannya. Jenis kecederaan ini boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam, deformiti atau kecacatan pada tulang-tulang yang terlibat.
  • Sendi yang teralih (dislocation): Ini adalah jenis kecederaan sukan yang berlaku apabila tulang-tulang yang membentuk sendi terkeluar dari kedudukan asalnya akibat hentakan, jatuh atau pergerakan yang tidak normal. Jenis kecederaan ini boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam, ketidakstabilan atau ketidakfleksibelan pada sendi-sendi yang terlibat.

BAGAIMANA GT PHYSIO BOLEH BANTU ANDA?

Myofascial Release
Therapeutic Exercise
Therapeutic Exercise

Rawatan yang paling sesuai untuk merawat kecederaan sukan adalah Therapeutic Exercise dan Physical Screening.

Therapeutic Exercise adalah latihan-latihan yang direka khas oleh ahli fisioterapi untuk menguatkan, melenturkan, mengimbangkan atau memulihkan fungsi otot, sendi atau tisu-tisu lain.

Physical Screening adalah penilaian keadaan fizikal pesakit untuk menentukan tahap kecacatan, keperluan rawatan dan sasaran pemulihan.

DAPATKAN RAWATAN ANDA SEGERA

Hubungi dan book appointment untuk mendapatkan harga promosi.

INFORMASI LAIN BERKAITAN KECEDERAAN SUKAN

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

JOM BOOK RAWATAN DI
GT PHYSIO SEKARANG!

GT Physio - Appointment