MUSCLE ACTIVATION TECHNIQUE

Muscle Activation Technique
Muscle Activation Technique

APA ITU MUSCLE ACTIVATION TECHNIQUE?

Perkongsian : En. Sahar Sulaiman

Muscle Activation Technique (MAT) adalah teknik dalam bidang fisioterapi yang bertujuan untuk meningkatkan aktiviti otot yang lemah atau tidak aktif.

Teknik ini dilakukan dengan menggunakan gerakan dan tekanan yang terkawal untuk merangsang dan mengaktifkan otot yang lemah.

Dalam perkongsian ini, kita akan membincangkan lebih lanjut mengenai Muscle Activation Technique, kegunaannya dalam merawat masalah otot, serta kelebihan dan kekurangannya.

Muscle Activation Technique

PENJELASAN RAWATAN

Muscle Activation Technique dilakukan dengan menggunakan gerakan dan tekanan yang terkawal pada otot yang lemah atau tidak aktif.

Teknik ini bertujuan untuk merangsang sistem saraf yang mengawal otot dan mengaktifkan otot yang tidak aktif atau lemah.

Teknik ini dapat dilakukan secara pasif oleh ahli fisioterapi, atau aktif oleh pesakit yang mengalami masalah otot.

FUNGSI RAWATAN

Muscle Activation Technique dapat digunakan untuk merawat pelbagai jenis masalah otot, seperti kecederaan otot, ketidakseimbangan otot, dan kekakuan otot.

Teknik ini juga dapat membantu meningkatkan kekuatan dan kelenturan otot serta meningkatkan daya tahan otot.

Selain itu, teknik ini juga dapat membantu dalam meningkatkan prestasi olahraga dan pemulihan setelah cedera.

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN
MUSCLE ACTIVATION TECHNIQUE

Kelebihan Muscle Activation Technique termasuk penggunaannya yang mudah dan tidak memerlukan peralatan yang mahal.

Rawatan ini dapat memberikan kesan yang cepat pada peningkatan kekuatan dan kelenturan otot.

Namun, kekurangan teknik ini termasuk keamanannya yang tidak terjamin pada pesakit dengan masalah kesihatan tertentu atau pada tahap pemulihan tertentu.

Oleh itu, teknik Muscle Activation Technique harus dilakukan oleh pakar yang terlatih dan berpengalaman dalam bidang fisioterapi.

Muscle Activation Technique

SESUAI KE UNTUK ANDA?

Ia tidak selalu sesuai untuk semua pesakit terutamanya pesakit dengan masalah saraf atau tulang belakang tertentu serta pada pesakit dengan masalah kesihatan tertentu seperti osteoporosis.

PERBEZAAN DENGAN TEKNIK RAWATAN LAIN

Perbezaan antara teknik Muscle Activation Technique dan teknik fisioterapi lain seperti terapi jangka panjang dan teknik peregangan otot adalah teknik Muscle Activation Technique lebih berfokus pada merangsang sistem saraf untuk mengaktifkan otot yang lemah atau tidak aktif.

Macam mana? Anda dapat sesuatu hasil perkongsian kali ini? Klik button di bawah jika anda perlukan konsultansi dan juga rawatan ini.

JOM BOOK RAWATAN DI
GT PHYSIO SEKARANG!

GT Physio - Appointment