Slip Disc

PUNCA STROK

Strok adalah keadaan yang berlaku apabila bekalan darah ke otak terganggu, menyebabkan kerosakan pada tisu otak. Kesan strok bergantung kepada bahagian otak yang terjejas dan tahap kerosakannya.

strok

GANGGUAN BEKALAN DARAH KE OTAK

Kesan-kesan strok boleh berbeza-beza bagi setiap individu dan boleh berubah dari masa ke masa. Sesetengah pesakit boleh pulih sepenuhnya atau sebahagiannya dengan rawatan dan pemulihan yang sesuai, manakala yang lain mungkin mengalami kecacatan atau komplikasi jangka panjang. Oleh itu, adalah penting untuk mengenal pasti tanda-tanda awal strok dan mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin untuk mengurangkan risiko kerosakan otak yang lebih teruk:

  • Lumpuh atau kebas pada sebelah bahagian badan, termasuk muka, tangan atau kaki. Ini disebabkan oleh kerosakan pada bahagian otak yang mengawal pergerakan anggota badan yang bertentangan.
  • Masalah penglihatan seperti kehilangan penglihatan separa, penglihatan kabur atau berganda. Ini disebabkan oleh kerosakan pada bahagian belakang otak yang bertanggungjawab untuk penglihatan.
  • Masalah pertuturan atau bahasa seperti kesukaran untuk bercakap, memahami, membaca atau menulis. Ini disebabkan oleh kerosakan pada bahagian kiri otak yang berkaitan dengan kemahiran bahasa.
  • Pening, kehilangan imbangan, kekeliruan atau sakit kepala yang teruk. Ini disebabkan oleh kerosakan pada batang otak yang mengawal fungsi-fungsi penting seperti pernafasan, denyutan jantung dan tekanan darah.
  • Hilang ingatan, kemurungan, perubahan emosi atau personaliti. Ini disebabkan oleh kerosakan pada bahagian otak yang terlibat dengan ingatan, perasaan dan pemikiran.

 

BAGAIMANA GT PHYSIO BOLEH BANTU ANDA?

Myofascial Release
Therapeutic Exercise
Therapeutic Exercise

Rawatan fisioterapi untuk strok bertujuan untuk membantu pesakit mengembalikan fungsi dan mobiliti yang terjejas akibat kerosakan otak. Rawatan ini melibatkan pelbagai jenis latihan, terapi dan teknik yang disesuaikan dengan keperluan dan kemampuan setiap pesakit. Antara manfaat rawatan fisioterapi untuk strok adalah:

  • Meningkatkan kekuatan, kelenturan, keseimbangan dan koordinasi otot dan sendi
  • Mengurangkan kesakitan, kekejangan, bengkak dan radang
  • Mempertingkatkan peredaran darah, oksigen dan nutrien ke tisu-tisu yang cedera
  • Merangsang pertumbuhan sel-sel otak baru dan pembelajaran semula kemahiran yang hilang
  • Meningkatkan kualiti hidup, keyakinan diri dan kesejahteraan mental

Daripada rawatan yang disediakan oleh kami, antara rawatan yang paling sesuai untuk merawat strok adalah Therapeutic Exercise dan Physical Screening. Therapeutic Exercise adalah latihan-latihan yang direka khas oleh ahli fisioterapi untuk menguatkan, melenturkan, mengimbangkan atau memulihkan fungsi otot, sendi atau tisu-tisu lain. Physical Screening adalah penilaian keadaan fizikal pesakit untuk menentukan tahap kecacatan, keperluan rawatan dan sasaran pemulihan.

DAPATKAN RAWATAN ANDA SEGERA

Hubungi dan book appointment untuk mendapatkan harga promosi.

INFORMASI LAIN BERKAITAN STROK

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

JOM BOOK RAWATAN DI
GT PHYSIO SEKARANG!

GT Physio - Appointment