Slip Disc

KESAN SLIP DISC

Memang tak best bila slip disc ni. Banyak sangat aktiviti harian yang kita tak boleh lakukan lagi seperti biasa. Rasa sakit ini akan semakin menjadi-jadi terutamanya bila anda melakukan aktiviti-aktiviti berikut:

Sakit Tengkuk

KEBAS BADAN

GT Physio - Joint Mobilisation

OTOT LEMAH

Sakit Tengkuk

SUKAR TEGAK BADAN

GT Physio - Joint Mobilisation

SAKIT TENGKUK

Sakit Bahu - Dukung Anak

SAKIT PUNGGUNG

Sakit Tengkuk

LOWER BACK PAIN

Banyak lagi kalau nak disebutkan disini bila bercerita akan kesan sakit akibat slip disc terhadap aktiviti harian anda. Apapun, anda perlu berikan perhatian juga kerana kami risau sekiranya masalah slip disc anda berpunca dengan masalah-masalah kesihatan atau penyakit tertentu.

PUNCA SLIP DISC

Slip disc, atau dikenali juga sebagai herniated disc atau prolapsed disc, berlaku apabila sebahagian daripada cakera antara tulang belakang (vertebra) terkeluar daripada kedudukannya yang normal. Ini boleh menyebabkan tekanan pada saraf belakang dan menyebabkan kesakitan serta kelemahan pada bahagian badan yang diservis oleh saraf tersebut. Berikut adalah enam punca utama slip disc:

PENUAAN

Seiring dengan usia, cakera antara vertebra mula kehilangan keanjalan dan keupayaan untuk menyerap hentakan, yang meningkatkan risiko untuk slip disc.

KECEDERAAN

Kecederaan atau trauma pada tulang belakang, seperti yang berlaku semasa kemalangan kenderaan atau ketika angkat berat, boleh menyebabkan cakera terkeluar.

BERAT BERLEBIHAN

Memiliki berat badan yang berlebihan boleh menambah tekanan pada cakera dalam tulang belakang dan meningkatkan risiko slip disc.

GAYA HIDUP TIDAK SIHAT

Kurang senaman, merokok, dan diet yang tidak seimbang boleh melemahkan tulang belakang dan meningkatkan risiko slip disc.

GENETIK

Ada bukti yang menunjukkan bahawa kecenderungan untuk slip disc boleh diwarisi.

PEKERJAAN FIZIKAL

Pekerjaan yang memerlukan angkat berat, menunduk, atau memutar badan secara berulang boleh meningkatkan risiko slip disc.

BAGAIMANA GT PHYSIO BOLEH BANTU ANDA?

Bagi memastikan kami dapat menilai terlebih dahulu samada punca masalah slip disc anda dapat disembuhkan atau dikurangkan simptomnya dengan rawatan fisioterapi atau disebabkan oleh masalah dalaman, kita akan mulakan sesi kita dengan sesi konsultansi terlebih dahulu. Kemudian, anda akan dicadangkan salah satu daripada rawatan seperti di bawah.

Latihan terapeutik boleh membantu mengurangkan sakit slip disc. Terapis fizikal boleh menunjukkan posisi dan latihan yang direka untuk mengurangkan kesakitan daripada slip disc.

Urutan, seperti teknik pelepasan myofascial, boleh memberikan kelegaan jangka pendek kepada orang yang berurusan dengan sakit belakang kronik​.

Dalam konteks slip disc, physical screening boleh membantu dalam beberapa cara: mengenal pasti gejala, penilaian fungsi dan mobiliti, dan merancang rawatan yang paling sesuai.

Senaman kecergasan secara umum boleh membantu memperkuat otot, meningkatkan fleksibiliti, dan mengekalkan berat badan yang sihat, semua faktor yang boleh mengurangkan risiko dan membantu dalam pemulihan daripada slip disc.

DAPATKAN RAWATAN ANDA SEGERA

Hubungi dan book appointment untuk mendapatkan harga promosi.

INFORMASI LAIN BERKAITAN SLIP DISC

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

JOM BOOK RAWATAN DI
GT PHYSIO SEKARANG!

GT Physio - Appointment