Sakit Tengkuk

KESAN SAKIT TENGKUK

Memang tak best bila sakit tengkuk ni. Banyak sangat aktiviti harian yang kita tak boleh lakukan lagi seperti biasa. Rasa sakit ini akan semakin menjadi-jadi terutamanya bila anda melakukan aktiviti-aktiviti berikut:

Sakit Tengkuk

SUSAH BERGERAK

GT Physio - Joint Mobilisation

OTOT LEMAH

Sakit Tengkuk

GANGGUAN TIDUR

GT Physio - Joint Mobilisation

POSTUR BADAN TERJEJAS

Sakit Bahu - Dukung Anak

STRESS

Sakit Tengkuk

PRODUKTIVITI MENURUN

Banyak lagi kalau nak disebutkan disini bila bercerita akan kesan sakit pada bahagian tengkuk terhadap aktiviti harian anda. Apapun, anda perlu berikan perhatian juga kerana kami risau sekiranya sakit tengkuk anda berpunca dengan masalah-masalah kesihatan atau penyakit tertentu.

PUNCA SAKIT TENGKUK

Sebenarnya ada beberapa punca atau faktor anda mengalami masalah sakit tengkuk ini. Antaranya mungkin disebabkan oleh:

KETEGANGAN OTOT

Kesilapan postur, tidur dalam posisi yang tidak selesa, atau bekerja di meja dengan penggunaan telefon bimbit atau komputer yang lama.

KECEDERAAN

Kecederaan seperti tergelincir, jatuh, atau impak secara langsung pada tengkuk juga boleh menyebabkan rasa sakit pada bahagian tengkuk anda.

KECEDERAAN SUKAN

Kecederaan semasa bersukan seperti “whiplash” yang berlaku ketika bertembung atau kemalangan semasa bersukan.

OSTEOARTRITIS

Penyakit yang melibatkan kehausan rawan sendi, osteoartritis boleh menyebabkan sakit dan kekakuan pada sendi leher.

SARAF

Saraf yang terhimpit atau tersepit di tengkuk boleh menyebabkan sakit tengkuk, kebas, dan rasa lemah pada tangan atau lengan.

DISC DEGENERATIONS

Penyusutan atau kehausan pada cakera tulang belakang yang terletak di antara vertebra leher boleh menyebabkan sakit tengkuk.

STENOSIS TULANG BELAKANG

Penyempitan saluran tulang belakang di leher yang boleh menekan saraf, menyebabkan sakit tengkuk dan kadang-kadang kebas atau kelemahan pada tangan atau lengan.

PENYAKIT LAIN

Beberapa penyakit, seperti artritis reumatoid, meningitis, atau fibromyalgia, boleh menyebabkan sakit tengkuk.

BAGAIMANA GT PHYSIO BOLEH BANTU ANDA?

Bagi memastikan kami dapat menilai terlebih dahulu samada punca masalah sakit tengkuk anda dapat disembuhkan atau dikurangkan simptomnya dengan rawatan fisioterapi atau disebabkan oleh masalah dalaman, kita akan mulakan sesi kita dengan sesi konsultansi terlebih dahulu. Kemudian, anda akan dicadangkan salah satu daripada rawatan seperti di bawah.

Ia bertujuan untuk meningkatkan pergerakan otot dan sendi anda. Selain itu, ia juga bertujuan untuk mengurangkan kesakitan pada bahagian tengkuk anda.

Rawatan ini akan dilakukan bagi menguatkan otot, meningkatkan prestasi sendi dan meminimakan risiko kesakitan kembali lagi mengganggu kehidupan seharian anda.

DAPATKAN RAWATAN ANDA SEGERA

Hubungi dan book appointment untuk mendapatkan harga promosi.

INFORMASI LAIN BERKAITAN SAKIT TENGKUK

Bahaya Slip Disc: 6 Kesan Yang Anda Harus Ambil Berat

Slip disc adalah masalah tulang belakang yang boleh menyebabkan kesakitan yang teruk serta ketidakselesaan dalam kehidupan harian.   Ia berlaku apabila sebahagian daripada cakera antara tulang belakang (vertebra) terkeluar daripada kedudukannya yang normal....

Derita Sakit Lutut? Pulih Dengan Fisioterapi!

Derita Sakit Lutut? Pulih Dengan Fisioterapi!

eNikmat untuk bergerak dengan aktif dan selesa mula terhad apabila seseorang mula mengalami sakit lutut.   Rasa ketidakselesaan atau kesakitan pada bahagian lutut ini menjejaskan keupayaan untuk menjalani kehidupan seharian.   Lutut yang normal tidak...

6 Simptom Gout Yang Tanpa Sedar Berlaku Kepada Anda

6 Simptom Gout Yang Tanpa Sedar Berlaku Kepada Anda

Gout, satu bentuk radang sendi, dicirikan oleh serangan mendadak dan teruk sakit, bengkak, kemerahan, dan kelembutan pada sendi, selalunya ibu jari kaki. Menyedari gejala awal adalah penting untuk pengurusan yang berkesan dan pencegahan komplikasi. Dalam artikel ini,...

Tanda-Tanda Slip Disc Yang Perlu Anda Ambil Serius

Tanda-Tanda Slip Disc Yang Perlu Anda Ambil Serius

Tanda-Tanda Slip Disc Yang Perlu Anda Ambil Serius Tanda-tanda slip disc ini sukar untuk difahami jika anda tidak peka dan ambil tahu gejalanya  yang sebenar.   Tulang belakang memainkan peranan penting dalam pergerakan harian tubuh badan kita, seperti menyediakan...

JOM BOOK RAWATAN DI
GT PHYSIO SEKARANG!

GT Physio - Appointment